Doorgaan naar hoofdcontent

Wasbare luiers - Systemen

In mijn vorige blog heb je kunnen lezen over de basics van wasbare luiers. Nog niet gelezen? Klik dan hier. 

In deze blog vertel ik over alle soorten manieren, ook wel systemen genoemd, om wasbare luiers te gebruiken. 

De basis blijft telkens hetzelfde. Iets wat absorbeert aan de binnenkant, een waterdicht overbroekje of stofje aan de buitenkant en optioneel een inlegvelletje om de poep op te vangen. 

Pocketluier

Een pocketluier is een waterdicht broekje met een vochtdoorlatend stofje aan de binnenkant, meestal van fleece. Voor of achter aan het broekje zit een opening waar je absorberende inleggers in kan schuiven. Die komen zo tussen het vochtdoorlatende en het waterdichte stofje.  Pocketluiers komen met drukknoopjes of klittenbandsluiting. De meeste pocketluiers zijn one size en kunnen met drukknoopjes op de voorkant op de juiste maat gezet worden voor jouw kindje.

Voordelen
  • De absorptie is aan te passen aan jouw kind door meer of minder inleggers te gebruiken. 
  • Zodra de inleggers in de pocketluier zitten, trek je de luier net zo makkelijk aan als een wegwerpluier. 
  • De pocketluier en inleggers zijn afzonderlijk te drogen.
Nadelen
  • Pocketluiers zijn erg pasvorm afhankelijk. Als ze niet goed aansluiten kunnen ze makkelijk lekken. 
  • Als je kind veel plast is er wellicht te weinig absorptie. 
  • Bij het verschonen moet de hele pocketluier in de was. 
 Een pocketluier en inlegger.

De inlegger gaat achterin de opening van de luier.

Tweedelige luier

Een tweedelig luiersysteem bestaat uit een absorberend gedeelte zoals een voorgevormde luier, een inlegger of een vouwluier en een waterdicht overbroekje van PUL of wol. Vouwluiers zijn luiers die nog gevouwen moeten worden, zoals hydrofielen, prefolds of strikluiers. 

Voordelen
  • Altijd een goede pasvorm omdat je zelf de best passende overbroekjes kan kiezen.
  • Altijd voldoende absorptie omdat je zelf de absorptie kan bepalen en aanpassen. 
  • Het meest lekvrij.
  • De binnenluier vervang je bij iedere verschoonbeurt, en het overbroekje hoeft alleen vervangen te worden als hij nat of vies is. 
  • Binnen en buitenluier zijn afzonderlijk te drogen. 
  • Voorgevormde luiers zijn het meest geschikt als nachtluier. 
Nadelen
  • Niet zo makkelijk om te doen als een wegwerpluier. Je verricht 2 handelingen door eerst de binnenluier aan te doen, en daarna het overbroekje. 
Vouwluiers.

Voorgevormde luier. 

Overbroekjes. Links met drukknoopsluiting, rechts met klittenbandsluiting. 
All In One (AIO)

Een all in one luier is een absorberende en waterdichte luier in één. Hierdoor lijkt dit systeem het meeste op een wegwerpluier. All in one luiers komen met drukknoop of klittenbandsluiting en zijn meestal one size. Met de drukknoopjes aan de voorkant kun je ze weer op maat maken voor jouw kindje.

Voordelen
  • Kant en klare luier.
  • Net zo makkelijk omdoen als een wegwerpluier.
Nadelen
  • All in one luiers zijn erg pasvorm afhankelijk en daarom lekgevoelig.
  • Vaak niet of weinig mogelijkheden om de absorptie aan te passen, als je kind veel plast misschien te weinig absorptie.
  • Bij het verschonen moet de hele luier in de was.
  • Een all in one luier heeft een langere droogtijd omdat de binnen en buitenluier niet afzonderlijk gedroogd kunnen worden. 


 All in one luier met klittenbandsluiting.

Snap In One (SIO)

Een snap in one, ook wel all in two genoemd, is een overbroekje waar inleggers in geklikt worden.  Bij het verschonen haal je de vuile inlegger er uit en klik je er een schone in. Daarna doe je de luier net zo makkelijk om als een wegwerpluier. Bij veel merken kun je meerdere formaten inleggers gebruiken en zo makkelijk de absorptie aanpassen aan jouw kind. Overbroekjes waar een inlegger in geklikt kan worden, kun je ook over andere absorberende luiers gebruiken. 

Voordelen
  • Beter bestand tegen lekken.
  • Het overbroekje kan meerdere verschoonbeurten mee, tenzij nat of vies.
  • Overbroekjes en inleggers apart van elkaar te drogen. 
  • Absorptie aanpasbaar. 
  • Inlegger blijft op zijn plek doordat hij vast zit geklikt. 
Nadelen
  • Als je kind veel plast is er wellicht te weinig absorptie.
Snap in one overbroekje en een inlegger met drukknoopjes.

 De inlegger in het overbroekje geklikt. 

Welk systeem het beste werkt is afhankelijk van jouw kind. Ook binnen 1 systeem kan soms niet ieder merk het juiste zijn. Het hangt af van hoeveel je kind plast, de frequentie ervan en of je kind smal of breed gebouwd is. Om er achter te komen wat voor jullie het beste werkt, kun je bijvoorbeeld luiers huren om uit te proberen of een consult boeken met een luierconsulente. Bij mij kun je ook langskomen voor gratis advies en tegen een kleine, zelf in te vullen, bijdrage leen ik ook luiers uit. Wil je hier meer over weten? Stuur dan een mailtje naar: gaabvanoverbeeke@gmail.com. 

Liefs, Gaab



Reacties

Populaire posts van deze blog

Wasbare luiers - All In One DIY

Een tijdje terug wilde we een paar All In One luiers aanschaffen voor de oppas. AIO's zijn alleen best prijzig omdat ze een absorberende luier en overbroekje in één zijn. Voor wasbare luiers kun je een hoop zelf maken. Denk aan inleggers, fleece vellen en billendoekjes. Daardoor kwam ik op het idee om zelf een AIO te maken van een pocket luier en 2 inleggers. Ik heb een goedkope Chinese pocket en bamboe-koolstof inleggers gebruikt, maar je kan zelf bepalen welk merk of welk materiaal je graag wil gebruiken. Wat heb je nodig? 1 pocket luier 2 inleggers Naaimachine  Spelden Schaar Stap 1 Bein met de dikke afgewerkte randen van de inleggers er af te knippen. Deze zijn te dik om straks vast te naaien aan de fleece binnenkant van de pocketluier.  Stap 2 Leg de inlegger in de pocketluier en teken af waar hij precies moet komen. Je kunt er zelf voor kiezen hoe hoog je hem plaatst.  Stap 3   Knip het afgetekende stuk stof er uit. Wees voor

Wasbare luiers - De basics

Wasbare luiers. Waarschijnlijk denk je dan aan witte lappen, veiligheidsspelden en een zwetende, schrobbende moeder boven een ton. Gelukkig leven we in een tijdperk waarin dit niet meer aan de orde is. Het concept wasbare luiers is met zijn tijd meegegaan en tegenwoordig is het zelfs 'leuk' te noemen! Maar hoe werkt het nou precies? Wanneer je je eerste stap zet in de wereld van wasbare luiers, zie je wellicht door de bomen het bos niet meer. Dit zijn de basics van wasbare luiers. Absorptie, waterdichtheid en materialen. Absorptie Als eerste heb je iets nodig wat absorbeert. Dit kunnen verschillende dingen zijn: Hydrofielen Hydrofiele luiers (de naam zegt het al) zijn van die onmisbare katoenen babydoeken die o.a worden gebruikt voor afdrogen, spuug opvangen, als dekentje en dus ook als luier. Er zijn verschillende wijzen waarop je ze kunt vouwen. Ze kunnen mee van geboorte tot zindelijkheid.  Oogjesluiers Oogjesluiers lijken verdacht veel op hydrofi

Wasbare luiers - Mijn top 10 zomer luiers

Wasbare luiers komen in alle geuren ( 😉 ) en kleuren. Van basic wit tot de meeste bijzondere printjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat wel op een luier geprint. Voor ieder wat wils!  Net zoals je graag je kleding afstemt op het seizoen, kun je dat ook met je luiers doen. Voor ieder seizoen zijn er prachtige kleuren of printjes te vinden. Hier is mijn top 10 van favoriete zomerse luiers!  Deze prachtige voorgevormde luier met ouderwetse VW busjes er op is van het merk Petit Lulu. Ik kocht hem bij Nappy's maar daar is hij inmiddels uitverkocht. Bij Klein Spook is hij nog wel! Wij hopen ooit in de toekomst eens op vakantie te gaan met een busje, heerlijk lijkt ons dat!  Watermeloen is echt mijn favoriete zomerfruit. Ik ben er dol op! Dit overbroekje van het merk Elf Diapers moest en zou ik dan ook aan mijn stash toevoegen. Ik kocht hem op Ali Express en zeg nou zelf... Rune is hier toch om op te vreten?  Wat is een zomer zonder zon? Iedere k